ßßß Cookit - przepis na Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej

Pieczony łosoś w marynacie musztardowo-jogurtowej

nazwa

Wykonanie

Wiosna natchnęła mnie do eksperymentu kulinarnego z łososiem. Choć wielokrotnie miałam okazję kosztować potrawy, w których główną rolę odgrywała ryba, to kombinacja, którą mam zamiar Wam dzisiaj przedstawić, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tak smacznego i soczystego łososia chyba nie mieliście jeszcze możliwości próbować.
Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy:
- filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości)
- musztardę sarepską
- jogurt grecki
W celu stworzenia marynaty należy wymieszać musztardę z jogurtem w proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną zalewą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Mam nadzieję, że efekt zachwyci Was równie mocno, jak mnie.
Smacznego!
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/04/pieczony-osos-w-marynacie-musztardowo.html