Wykonanie
Ostatnio nie chce u mnie zejść z tapetu
kasza jaglana. Skoro tak, to zdecydowałam się spróbować kolejnej wariacji z jej udziałem. Tym razem użyłam jej przy okazji przygotowywania jednego z moich obiadowych faworytów, mianowicie
papryki faszerowanej. Niniejsza wersja posiłku charakteryzuje się znakomitym smakiem i dużą aromatycznością. Ponadto stanowi bardzo dobrą propozycję dla osób, które nie spożywają
mięsa.
Do przygotowania 1 porcji potrzebujemy:-
kaszę jaglaną (korzystałam z
kaszy w woreczkach, wykorzystałam 1/3)- kilka
pieczarek- świeże
zioła-
koncentrat pomidorowy- 1
czerwoną paprykę- opcjonalnie
ser do posypaniaPrzekrójcie
paprykę na dwie połówki, oczyśćcie, opłuczcie, a następnie osuszcie. Z kolei
kaszę jaglaną ugotujcie na sypko. W międzyczasie porządnie opłuczcie i oczyśćcie
pieczarki, po czym posiekajcie je w cienkie plasterki. Tak pokrojone podsmażajcie na patelni, bez dodatku tłuszczu. Dołączcie do nich uprzednio ugotowaną
kaszę, koncentrat oraz stosowną według Was porcję
ziół, wymieszajcie i całość podgrzejcie. Kiedy farsz osiągnie zwartą konsystencję, wypełnijcie wcześniej przygotowane połówki
papryki. Jeżeli jesteście fanami
żółtego sera, możecie przykryć faszerowaną
paprykę jego cienką warstwą i całość zapiec w piekarniku.Mam nadzieję, że moja propozycja spotka się z Waszym uznaniem.Smacznego!