Wykonanie
Jakie
przyprawy kojarzą sie Wam z Wielkanocą? Moim zdaniem taką najbardziej wielkanocną
przyprawą jest
chrzan. Ostry. Czyści nozdrza. Wyciska łzy. Do
szynki,
mięska,
kiełbaski,
jajek. Można wykorzystać go do zup,
sosów i tylko nasza wyobraźnia nas ogranicza do czego jeszcze! Zapraszam Was dzisiaj na przepyszne drobiowe roladki z
chrzanem i
żurawiną. Połączenie idealne - ostro i słodko. Kruche, soczyste. Przepyszne na ciepło i na zimno.
potrzebujemy:nadzienie- 2 łyżki
bułki tartej- czubata łyżka
chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ew można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać ze słoikowym)- kawałek
masłaW misce/pojemniku wymieszać
bułkę tartą,
chrzan i
masło na jednolitą, gęstą masę.Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować
mięso).
mięso-
drób (ja użyłam dwóch
piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z
indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać
żurawiną. W zależności od proporcji otrzymamy ostrzejszą lub słodszą roladę - im więcej
żurawiny tym słodszy smak
mięsa po upieczeniu.Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować.Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki.Mocno schłodzone
mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut.Podawać gorące, chociać r oladki świetnie smakują też na zimno.