ßßß
potrzebujemy:nadzienie- 2 łyżki bułki tartej- czubata łyżka chrzanu (najlepiej żeby był ostry, ew można utrzeć odrobinę świeżego i zmieszać ze słoikowym)- kawałek masłaW misce/pojemniku wymieszać bułkę tartą, chrzan i masło na jednolitą, gęstą masę.Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso).mięso- drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać żurawiną. W zależności od proporcji otrzymamy ostrzejszą lub słodszą roladę - im więcej żurawiny tym słodszy smak mięsa po upieczeniu.Następnie wszystkie boki złożyć do środka (zapobiegnie to wyciekaniu farszu) i zrolować.Obwiązać nitką lub sznurkiem. Schować do lodówki.Mocno schłodzone mięso włożyć do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ( w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem) przez ok 45-60 minut.Podawać gorące, chociać r oladki świetnie smakują też na zimno.