Wykonanie
Domowe trunki na bazie świeżych
owoców są zawsze najlepsze. Przy okazji przygotowania
dżemu z czarnej porzeczki, odciągnęłam trochę pysznego soku, z którego bardzo łatwo można sporządzić aromatyczną niskoprocentową wódeczkę z
czarnej porzeczki. To bardzo dobra alternatywa dla
nalewki, która mimo lepszego smaku, wymaga nieco przygotowań i oczekiwania na efekt. Oczywiście przepis polecam dorosłym w chwilach osłabienia-w niewielkich ilościach trunek działa, jak lekarstwo na ociężałość.
Moje sprawdzone proporcje na butelkę około 0 , 75 l:około 250 ml
soku z czarnej porzeczkiokoło 300 ml
wody zimnej przegotowanej200 ml
spirytusu (
wódka niestety gorzej się łączy z pozostałymi składnikami - jeśli już ją dodamy to powinna być bez aromatów)Przygotowanie
wódki z
czarnej porzeczkiWlewam
spirytus a
potem wodę do butelki. Na końcu dodaję sok przez sito. Jeśli sok bardzo mętny warto go wcześniej przefiltrować. Zamykam butelkę korkiem i potrząsam kilka
razy. Jeśli pukniecie w butelkę metalowym nożem lub widelcem szkło wyda niski dźwięk a to znak, że mieszanina mętna, niejednolita i musi spędzić minimum trzy godziny w chłodnym miejscu lub w lodówce. To i tak krótko w porównaniu z
nalewką, na którą trzeba czekać 2-3 tygodnie. Po kilku godzinach wódeczka się klaruje a szkło
daje wysoki dźwięk, kiedyś przez speców i smakoszy porównywany do nutki si. Polecam!!!Polecam mój przepis na
dżem i
sok z czarnej porzeczkiDziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika