Wykonanie
Kiszone
cytryny to niemalże obowiązkowy dodatek kuchni marokańskiej czy indyjskiej. Dodawane do tażinu, rosołu czy
twarożku dopełniają dania swoim smakiem i aromatem. Ileż to
razy widziałam jak Jamie O. dodaje kiszone
cytryny do
jogurtu,
jagnięciny,
ryżu,
kuskusu czy innych potraw. Bardzo aromatyczne (tak mi się od razu skojarzyły) żółciutkie maleństwa, były jakby kropka nad "i". Ich smak, którego nie znałam, ale który jednocześnie nie był mi obcy, krążył gdzieś po moim podniebieniu i wiercił mi dziurę w głowie. Zrobić, nie zrobić.... Kiedy po raz kolejny, owy specjał przemkną mi przed oczyma wiedziałam, że już nie ma odwrotu. Bez chwili namysłu pobiegłam do sklepu po soczyście żółte
owoce, wyparzyłam słoik i czekając aż ostygnie przygotowałam zestaw niezbędnych produktów oraz "narzędzi" do pracy:) Kilka minut z uśmiechem na twarzy i mam fantastyczny, pełen słońca i radości słoik w spiżarni. Już się nie
mogę doczekać kiedy
będę mogła go otworzyć i dodawać moje maleńkie cudeńka do tego i owego. Wy Kochani też koniecznie sobie takie "słońce" sprawcie, żebyście
mięli je pod ręką, kiedy zaczniemy szaleć w kuchni z potrawami, gdzie kiszone
cytrynki będą zajmowały szczególne miejsce;)
Póki co jednak codziennie na nie patrzę i za każdym razem łapię się na tym, że na ich widok, bezwiednie zaczynam się uśmiechać:)
Składniki:10 niewoskowanych
cytryn2
listki laurowe2 kawałki kory cynamonowej150 g
soliopcjonalnie ziarna
czarnego pieprzuPrzygotowanie:Jeśli macie
cytryny woskowane bo innych nie udało Wam się zdobyć, to pamiętajcie, żeby je dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.6
cytryn pokrójcie na ćwiartki a z pozostałych 4 wyciśnijcie sok do miseczki.Do wyparzonego i ostudzonego słoika (u mnie był to litrowy słoik na weki) przełóżcie połowę pokrojonych w ćwiartki
owoców i zasypcie połową
soli. Dodajcie kawałek kory cynamonowej i jeden listek. Powtórzcie tę czynność z pozostałą częścią pokrojonych
cytryn.Na koniec zalejcie całość
sokiem z wcześniej wyciśniętych czterech
cytryn i szczelnie zamknijcie słoik. Odstawcie go w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc. Co jakiś czas "zamieszajcie" słoikiem.Po upływie miesiąca
cytryny będą gotowe. Możecie je
potem przechowywać w lodówce przez bardzo długi czas.