ßßß Cookit - przepis na Żurawina

Żurawina

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na pyszne przetwory. Tym razem przedstawiam Wam żurawinę . Żurawina jest doskonała jako dodatek do mięs, serów, czy nawet zwykłej herbaty. Cena żurawiny nie powala, ale zawsze lepiej zrobić swoją, niż kupować za 8-10 zł słoik. Na rynku widziałem po 13 zł za kg. Do dzieła:)
Na blogu pojawiły się już dania z żurawiną:
1. Udka z kaczki z żurawiną i jabłkami
2. Grillowany oscypek z żurawiną
Składniki :
- 2,5 kg żurawiny
- 1,2 kg cukru
- 1 szklanka wody
Przygotowanie :
1. Żurawinę przebieramy i myjemy.
2. Do dużego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
3. Do gotującej wody z cukrem wrzucamy połowę żurawiny i gotujemy na średnim ogniu.
4. Gdy żurawina zmieni swoją objętość, po ok 10 minutach dorzucamy pozostałą część.
5. Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Kolejnego dnia wstawiamy żurawinę ponownie na średni ogień i trzymamy od czasu bulgotania ok. 15 minut.
7. Studzimy. Wieczorem znów wstawiamy na ok 15 minut i studzimy.
8. Trzeciego dnia żurawinę blendujemy i zagotowujemy.
9. Gorącą żurawinę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
10. Słoiki możemy zapasteryzować dowolnym sposobem przez ok 10 min.
S M A C Z N E G O ! ! !
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2013/10/zurawina.html