Wykonanie
Tarta czyli mojej miłości ciąg dalszy, tym razem bez pieczenia i na spodzie z Oreo można? można . Jak to w kuchni bywa…oczywiście nie obyło się bez strat. Podczas blendowania
ciasteczek spaliłam mikser,więc dalej musiałam dać sobie radę sama.Pech nas nie opuszczał Kamil popsuł aparat... Mimo wszystkiego przepis genialny :) Mój spód wyszedł zatem z większymi kawałkami, ale nie miało to znaczenia. Konsystencja kremu + Oreo= ♥♥♥
Składniki na spód:- 350 g
ciastek czekoladowych Oreo- 60 g
masłaSkładniki na krem:- 300 g
truskawek- 1/3 szklanki
cukru- 2 łyżki
żelatyny w proszku- 400 ml
śmietany 36% schłodzonej
Przygotowanie :1.Oreo kruszymy na drobne kawałki w garnuszku i blendujemy do otrzymania masy o konsystencjimokrego piasku dodajemy
masło i mieszamy.2. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować
masłem. Wysypać do niej
ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.3.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej
wody, odstawić.
4. W garnuszku umieścić
truskawki,
cukier. Zmiksować blenderem na puree. Do sosu dodać
żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.5.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodajemy sos
truskawkowego, delikatnie mieszając. Masę
truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.S M A C Z N E G O ! ! !Porada:Niestety spód z
ciasteczek ciężko się wyjmuje z formy, więc najlepiej, jak będziecie
mieli foremkę otwieraną.Wymyśliłem też, że świetnie ten przepis sprawdziłby się ze
spodem z ciasta z nutellą i sucharkami, lub na namoczonych herbatnikach.