Wykonanie
Wymarzona pogoda na urlop, znając moje szczęście jak tylko wyjadę czarne chmury pojawią się na niebie. Narazie jednak odpoczywam w domowym zaciszu i cieszę się słońcem na moim kawałku nieba. Dziś przygotowałam dla Was propozycję chyba nie zastąioną w taką pogodę, chłodnik
wiśńiowo jagodowy. Mam madzieję, ze to połączenie doprawione szczyptą
cynamonu przypadnie Wam do gustu.20 dkg
wiśni20 dkg
borówek3 łyżki
cukrucynamon do smaku2 łyżki
kisielu tuskawkowego750ml
wodyWiśńie drylujemy,
borówki płukamy.
Owoce zalewamy
wodą. Dodajemy
cukier i
cynamon. Gotujkemy na małym ogniu 10-12 minut. Po tym czasie wyjmujemy 3 łyżki owców, a resztę miksujemy.Dodajemy odłożone
owoce. W odrobinie zimnej
wody rozpuszczamy
kisiel i stopniowo dodajemy do gotującego się chłdnika, tak aby uzyskać porządaną gęstość. Gotowy chłodzimy. Podajemy z odrobiną kwaśnej lub
bitej śmietany.
