ßßß Cookit - przepis na Koktajlowe lody jagodowe na kefirze

Koktajlowe lody jagodowe na kefirze

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis , który powstał w myśl zasady, że w mojej kuchni nic się nie marnuje;-).Lodywynikiem nadprodukcji koktajlu jagodowego ;-) W smaku mocno jagodowe, nie za słodkie, i o obniżonej zawartości tłuszczu dzięki zastąpieniu części śmietanki kefirem.
400 g jagód (użyłam mrożonych)
250 ml mleka
250 ml kefiru
250 ml śmietany kremówki
cukier do smaku
W blenderze przygotowujemy koktajl nie rozmrażając owoców. Jeśli chcemy aby nasze lody miały w sobie całe owoce, odkładamy garść jagód, którą dodajemy na koniec nie miksując już. Jeśli użyliśmy jagód mrożonych właściwie od razu możemy nasz koktajl przelać do maszynki do lodów i zacząć kręcić. Następnie wsadzić lody do zamrażalnika choć w większości przypadków, lody można jeść zaraz po wyjęciu z maszynki Jeśli mamy owoce świeże , całą mieszankę należy mocno schłodzić zanim zaczniemy robić lody. Jeśli nie posiadacie maszynki do lodów to po przygotowaniu mieszanki, należy ją przelać do odpowiedniego naczynia ( idealne są silikonowe keksówki i wstawić do zamrażalnika, co pół godziny delikatnie przemieszać aby lody napowietrzyć i rozbić tworzące się lodowe kryształki. I tak do momentu, aż osiągną właściwą konsystencję.
Źródło:http://slodkoipieprznie.blogspot.com/2013/04/kolejny-przepis-ktory-powsta-w-mysl.html