Wykonanie
Kolejny przepis , który powstał w myśl zasady, że w mojej kuchni nic się nie marnuje;-).
Lody są
wynikiem nadprodukcji koktajlu
jagodowego ;-) W smaku mocno
jagodowe, nie za słodkie, i o obniżonej zawartości tłuszczu dzięki zastąpieniu części
śmietanki kefirem.400 g
jagód (użyłam mrożonych)250 ml
mleka250 ml
kefiru250 ml
śmietany kremówkicukier do smakuW blenderze przygotowujemy koktajl nie rozmrażając
owoców. Jeśli chcemy aby nasze
lody miały w sobie całe
owoce, odkładamy garść
jagód, którą dodajemy na koniec nie miksując już. Jeśli użyliśmy
jagód mrożonych właściwie od razu możemy nasz koktajl przelać do maszynki do
lodów i zacząć kręcić. Następnie wsadzić
lody do zamrażalnika choć w większości przypadków,
lody można jeść zaraz po wyjęciu z maszynki Jeśli mamy
owoce świeże , całą mieszankę należy mocno schłodzić zanim zaczniemy robić
lody. Jeśli nie posiadacie maszynki do
lodów to po przygotowaniu mieszanki, należy ją przelać do odpowiedniego naczynia ( idealne są silikonowe keksówki i wstawić do zamrażalnika, co pół godziny delikatnie przemieszać aby
lody napowietrzyć i rozbić tworzące się
lodowe kryształki. I tak do momentu, aż osiągną właściwą konsystencję.