Wykonanie
Dzisiaj zrobiłam trzeci
dżem z nasionkami chia, muszę wam powiedzieć, że uzależniłam się od nich są pyszne, domowe bez ogromnej ilości
cukru i smakują obłędnie, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przepysznego
dżemu to jak najszybciej zróbcie swoją ulubioną wersję, mieszajcie dowolne
owoce, a jeśli chodzi o proporcje zacznijcie od 2 łyżek na 2 szklanki i w razie potrzeby zwiększajcie ilość, trzeba pamiętać, że
dżem po ostygnięciu jeszcze zgęstnieje :)
1.
Truskawkowy dżem chia
- 2 szklanki
truskawek- 2 łyżki nasion chia- 1-2 łyżeczki
miodu do smaku2.
Jagodowy dżem chia
- 2 szklanki
jagód- 2-3 łyżki chia- 2 łyżeczki
miodu3. Czereśniowy/
wiśniowy dżem chia
- 2 szklanki
wiśni lub
czereśni- 3-4 łyżki nasion chia- 2 łyżeczki
mioduPrzygotowanie :Zblendować lekko
owoce, lub rozgnieść widelcem chwilę zagotować i stopniowo dodawać nasiona chia, można dodać więcej jeśli
owoce są bardzo soczyste, następnie poczekać jak ostygnie, dodać
miód, przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce około 4-5 dni. :)