Wykonanie
Z jednej strony danie może nie należeć do najzdrowszych, bo
mięso pieczone jest w głębokim tłuszczu ale z drugiej strony gotowane jest w niskiej temperaturze, dzięki
czemu nie
traci wszystkich związków mineralnych. Do tego mamy
czerwone wino, które ma korzystne działanie na układ krwionośny oraz
rukola, która również obfituje w wiele witamin. Zresztą po takiej małej porcji nic nikomu nie powinno się staćzłego :).Składniki:-
kurczak-
rukola- mała
cebula biała- pół szklanki
czerwonego wina- 2 łyżki
masła-
olej do smażenia-
sól-
sól morskaPrzygotowanie:Z
kurczaka należy ściągnąć skórę, tak by pozostała w jednym kawałki. Żeby to zrobić najpierw ucinamy skrzydełka. Następnie na stronie grzbietowej na środku tniemy wzdłuż i ściągamy skórę z obu
boków. Skórę rozkładamy, ucinamy niepotrzebne końce, tak by powstał prostokąt a z
kurczaka wycinamy piersi.Na desce rozwijamy folię spożywczą a na nią układamy skórę, zaś na skórze
piersi z kurczaka. Skórę i
kurczaka prószymy
solą. Piersi zawijamy w skórę a następnie owijamy kilkakrotnie w folię spożywczą. W kilku miejscach robimy dziurki wykałaczką by pozbyć się zalegającego powietrza. Efekt końcowy ma wyglądać jak duży
cukierek. Z obu stron zawiązujemy mocno sznurkiem by podczas gotowania folia nie rozwinęła się.Przygotowane
mięso gotujemy przez godzinę w stałej temperaturze 65 stopni. Dziesięć minut przed końcem gotowania do garnka wlewamy
olej i podgrzewamy do temperatury 190 stopni.Po ugotowaniu
mięso rozwijamy z folii i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do garnka z podgrzanym
olejem i smażymy na złoty kolor. Wyciągamy i odkładamy na na chwilę na papierowy ręcznik, by odciekł tłuszcz ze smażenia. Następnie roladę kroimy na plastry i prószymy
solą morską.Na patelni roztapiamy
masło a następnie wkładamy
rukolę i smażymy przez około dwie minuty.Na tą samą patelnię wlewamy
wino i gotujemy przez 2-3 minuty.
Cebulę obieramy i odrywamy
płatki, po czym podpiekamy je lekko na ogniu.
