Wykonanie
Do popołudniowej
kawy, na deser, jako przekąska do szkoły czy pracy-
ciastka to zawsze dobre rozwiązanie. Wiadomo, że zazwyczaj na jednym się nie kończy, a w związku z tym warto sprawić, żeby znalazło się w nich, to co najlepsze.

A skoro
mowa o "najlepszym" to czy są tu jacyś fani kokosa? Ten
orzech to prawdziwa skarbnica zdrowia! Nie należy zrażać się dużą zawartością tłuszczu, gdyż jest on lepiej przyswajalny niż te tradycyjne, a nawet wspomaga odchudzanie! Korzystanie z tych dobrodziejstw ułatwi dzisiejszy przepis na
ciasteczka kokosowe, który już czeka poniżej. Mięciutkie, słodkie, a co najważniejsze- zdrowe!
Ciasteczka kokosowe to kolejny wyrób z
serii "nie kupuję- robię w domu". Zapewne każdy domyśla się ile wspólnego mają sklepowe kokosanki z
kokosem, a raczej ile nie mają. Ten pyszny smak to w większości przypadków, niestety, zasługa dobrze dobranych sztucznych substancji i barwników, a nie naturalnych składników. A ja po raz kolejny, niczym mantrę, powtórzę, że nie warto nabierać się na obietnice producentów i do sklepu, zamiast po gotową przekąskę, należy wybierać się po produkty potrzebne do jej przygotowania.Z podanej ilości składników otrzymacie około 12
ciasteczek. Jedno to 78kcal w tym 1,3g
białka, 5,8g tłuszczu, 4,5g węglowodanów oraz 2g błonnika . Z kolei cała masa to 940kcal w tym 15,8g
białka, 69,1g tłuszczu, 54g węglowodanów oraz 23,5g błonnika .

SKŁADNIKI:140g
banana- po obraniu ze skórki100g wiórek
kokosowych20g
mąki żytniej razowej1 duże
jajkoszczypta mielonego
imbiru1 łyżeczka
sodyPRZYGOTOWANIE:
Banana rozgnieść widelcemDodać
jajko i dokładnie wymieszaćWsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączeniaCiasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CSmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog


