ßßß Cookit - przepis na Waniliowy omlet jaglany z bananem

Waniliowy omlet jaglany z bananem

nazwa

Wykonanie

No i znowu mamy weekend, czyli dwudniowe święto pysznego i zjedzonego bez pośpiechu śniadania. Po intensywnym tygodniu to dla mnie wręcz obowiązkowy rytuał, którego nigdy nie pomijam. Musi być powoli, zdrowo, a przede wszystkim smacznie, ale kiedy gotujemy z użyciem kaszy jaglanej to nie może być inaczej.
Zauważyłam, że ostatnimi czasy wzrosło zainteresowanie przepisami, których głównym składnikiem jest kasza jaglana. Przyznam, że niezmiernie mnie to cieszy, bo jak widać wiecie co dobre! W związku z tym mam dla Was kolejny jaglany smakołyk, który z pewnością umili wiosenne poranki.
Wiele razy wspominałam, że lubię kaszę jaglaną ze względu na jej uniwersalność. Nadal się tego trzymam, ale muszę przyznać, że kolejne eksperymenty kulinarne nadal mnie zaskakują i okazuje się, że jaglanka znajduje w mojej kuchni coraz więcej zastosowań. Po przygotowaniu czekoladowego deseru (KLIK), urzekło mnie jej połączenie z bananem i tak narodził się pomysł na dzisiejszy omlet.
Szczerze powiedziawszy- efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Omlet jest bardzo delikatny, puszysty i delikatnie słodki. Nie ukrywam jednak, że przyrządzenie go może przyprawić niektórych o zgrzytanie zębów. Jak każdy omlet białkowy, przy przekręcaniu, wymaga mnóstwo cierpliwości, opanowania i dobrej techniki. Moja pierwsze próba przygotowania go skończyła się dość nieciekawie i połowa omleta wylądowała wszędzie z wyjątkiem patelni. Każdy wymaga więc nabycia umiejętności technicznych, a trening czyni mistrza. Za którymś razem na pewno się uda!
Omlet to 277kcal w tym 14,5g białka, 4,7g tłuszczu, 46,2g węglowodanów oraz 2,7g błonnika .
SKŁADNIKI:
50g kaszy jaglanej- przed ugotowaniem
2 białka
40g banana
5g sezamu
aromatu waniliowy
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu i wystudzić
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z kaszą
Banana rozgnieść widelcem i wraz z cynamonem i sezamem dodać do masy, dokładnie wymieszać
Dodać odrobinę aromatu waniliowego i ponownie wymieszać
Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię teflonową
Po kilku minutach przekręcić na drugą stronę (omlet jest BARDZO delikatny, więc wymaga to dobrej techniki i cierpliwości) i smażyć jeszcze przez chwilę
Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego!
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/03/waniliowy-omlet-jaglany-z-bananem.html