Ostatnio moje tiramisu było w wersji dla abstynentów , teraz poszalałam z procentami ... Męska część rodziny była zachwycona , żeńskie grono też nie protestowało... :)6 żółtek6 białek300ml mocnej kawy rozpuszczalnej ( zrobiłam z 3 łyżeczek )7 łyżek cukru ( 3 do kawy i 4 do masy )500g serka mascarpone2 opakowania biszkoptów2 łyżeczki żelatynyKakao1 opakowanie cukru wanilinowego100ml wódki smakowej1. Rozpuścić i wystudzić kawę .2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną piane .3. Podgrzać 4 łyżki kawy i rozpuścić w niej żelatynę4. Ubić żółtka z cukrem.5. Do żółtek dolewać stopniowo żelatynę ( należy stale mieszać , aby jajka się nie ścięły)6. Dodać mascarpone i wymieszać mikserem,aż do uzyskania jednolitej masy .7.Dodać białka do masy i delikatnie wymieszać8. biszkopty namoczyć w kawie i alkoholu i ułożyć w foremce , posypać Kakao i nałożyć masę , posypać Kakao i powtórzyć cały schemat jeszcze raz9. Włożyć foremkę na minimum 3 h do lodówki