Wykonanie
Moja propozycja na niedzielny obiad dla ok 4-6 osób. W zależności oczywiście od tego, jak duże porcje goście lubią ;-)Składniki:1 udo z
indyka2 ząbki
czosnkususzony
majeranekmielony
kolorowy pieprzsuszony cząber
natka pietruszki /może być suszona lub świeża/
sól na sos:
konfitura wiśniowaZąbki
czosnku rozetrzeć na
mięsie oraz pokryć pozostałymi
przyprawami. Najlepiej natrzeć
mięso przyprawami i wsadzić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na parę godzin. Można je piec w workach do pieczenia lub w przykrywanym naczyniu żaroodpornym. Piec pod przykryciem w temperaturze 220 st C przez około 20 minut, a następnie przez około 40 minut piec w temperaturze 180 st C. Po tym czasie odkryć
mięso i rumieniąc skórkę piec jeszcze około 15 minut. Wyciągnąć
mięso z piekarnika, odlać powstałę
soki na małą patelnię lub do rondelka, a samo udo przykryć folią aluminiową, żeby jeszcze odpoczęło. Zauważyłam, że wtedy będzie bardziej soczyste.W rondelku podgrzać powstały sos, dodać do niego ok 4-5 łyżek
konfitury wiśniowej, wymieszać trzepaczką i redukować, aż zgęstnieje. Uwaga bo gotujący się
sos jest bardzo gorący, dlatego przed próbowaniem trzeba go przestudzić. Można na koniec dodać trochę
soli i
pieprzu.
Mięso kroić w plastry i polewać sosem. Świetnie smakuje z
ryżem lub
kaszą pęczak.Jeśli
mięso zostanie na drugi dzień, można je odgrzewać, lub wykorzystać np do kanapki jako
wędlinę.