Wykonanie
Obchodzicie Walentynki? Jeśli tak i dodatkowo planujecie w ten dzień romantyczną kolację we dwoje, ten deser może być jej fantastycznym zwieńczeniem.Przepyszny deser praktycznie z samej
czekolady...a jak mówią
czekolada ponoć pobudza zmysły. Mus jest prosty w przygotowaniu, jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż kwadrans. A naprawdę smakuje wyśmienicie i zaspokaja apetyt na
czekoladę na długi czas. A po deserze…to już dopiszcie sobie sami :)Potrzebujesz:200 g
gorzkiej czekolady lub deserowej,3 łyżki
wody,3 łyżki
rumu (lub innego
alkoholu),3 łyżki
masła,3
jajka,3 łyżki
cukru,
sólWykonanie:Do rondelka z grubym dnem włóż połamaną na kosteczki
czekoladę, dodaj
wodę i
alkohol. Podgrzej całość na malutkim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu roztopienia się
czekolady. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego
masło. Wymieszaj żeby się rozpuściło. Teraz dodawaj po jednym
żółtku jaja, za każdym razem dokładnie mieszając całość (nie musisz używać miksera, wystarczy łyżka).W osobnej miseczce lub misie miksera ubij na sztywną pianę
białka (dodaj szczyptę
soli, będą się lepiej ubijały), następnie dodawaj stopniowo
cukier cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta. Ubitą pianę przełóż w kilku partiach do czekoladowej masy. Za każdym razem mieszaj całość bardzo delikatnie.Gotowy mus przełóż do szklanych naczynek (około 6 sztuk - mogą to być kieliszki, szklanki, kubeczki, etc.). Schładzaj w lodówce/chłodnym miejscu przynajmniej 3 godziny a najlepiej przygotuj deser dzień wcześniej i trzymaj go w chłodzie całą noc.
Smacznego!