ßßß
Pomidorki smacznie, tanie i soczyste. Dlaczego nie zabrać ich ze sobą do pracy? Sałatka szybka w przygotowaniu. Sycąca. Lekka. Przecież pomidor nie musi być tylko dodatkiem do kanapki. Zapraszam!
Składniki:sałata masłowa - 5 dużych liścipomidor - 180 g (średni)soczewica - 1/2 szklankiszczypiorek - 2 łyżki (10g)oliwa z oliwek - 1 łyżkaPrzepis: Sałatę umyć,postrzępić. Szczypiorek i pomidor umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Skropić oliwą z oliwek. I gotowe!
Wskazówki do przyrządzania sałatki:Nie dodałam do niej żadnej przyprawy, ponieważ soczewica była konserwowa a więc odrobinę słona,a ostrości nadaje szczypiorek. Z pomidorami świetnie łączy się smakowo oliwa z oliwek, stąd dodatek przypraw był niepotrzebny.Wartość odżywcza 1 porcji:Energia: 252 kcalBiałko: 12,5 gWęglowodany: 30 , 6 gTłuszcze: 11 , 7 gBłonnik: 6 , 3 g