Wykonanie

Lutową listę otwiera
chleb gryczany na zakwasie. Tak sie złożyło,że nowy rok rozpoczęłam z kilkukilogramowym zapasem
mąki gryczanej. To specyficzna
maka. Nie zawiera glutenu więc może być składnikem
chleba bezglutenowego lub dodatkiem do zwykłego, codziennego
pieczywa dla ludzi nie unikających glutenu.Na początek prezentuję
chleb pszenny z dodatkiem
mąki gryczanej.
Chleb wykonany jest na zaczynie żytnio-gryczanym.W następnej kolejności pokażę moje nowe zakwasy bezglutenowe i wypieki z ich pomocą wykonane.

Zaczyn70 g aktywnego zakwasu żytniego100 g
mąki żytniej razowej200 g
mąki gryczanej325 g
wodyWszystkie składniki wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 6-8 godzin.Ciasto
chlebowe280-300 g
wodypół łyżeczki
drożdży instantcały zaczyn675 g
mąki chlebowej pszennej12 g
soli25 g
miodu1 łyżeczkoa mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego kuminuWyrobione ciasto formujemy w kształtne bochenki i umieszczamy w keksówkach lub koszach go garowania. Wyrasają godzinę w ciepłym miejscu.Mój bochenek został umieszczony do wyrośnięcia w garnku glinianym i wyrastał tam 1 godzine.
Chleb piekłam tak jak opisane jest to w moim najchętniej czytanym przez internautów wpisie Pieczenie
chleba w garnku glinianym .