Wykonanie

Na satronie King Artur
Flour wypatrzyłam apetyczny
chleb śniadaniowy z platkami owsianymi.
Chleb łatwy, na drożdżach, w sam raz na marcową listę "Na zakwasie i na drożdżach", którą zawiaduje w tym miesiącu Małgosia na Akacjowym blogu .Prosta sprawa! Na początek zajmujemy sie
płatkami owsianymi. W tym celu mieszamy w misce1 szklankę zwykłych
płatków owsianych1/4 szklanki
oleju1/4 szklanki melasy (dalam mniej)1 i 1/2 szklanki gorącej
wodyOdstawiamy na 20 minut, aby
płatki wchłonęly
wodę.W tym czasie przygotowujemy składniki do dalszej pracy nad
ciastem... i tu kończy sie moja współpraca z oryginalnym przepisem. Skusił mnie widok aktywnego, pełnego bąbelków zakwasu żytniego. Otworzyłam słoik, powachalam zawartość i już wiedziałam, że
chleb musi być na zakwasie, na tym pachnącym
owocami, świeżym zakwasie żytnim.Taka to pokusa!zaczyn180 g aktywnego, odkarmionego zakwasu żytniego180 g
mąki żytniej razowej180 g
wodyskładsniki zmieszać i pozostawić w cieplym miejscu na 3-4 godzinycały bibosz owsiany przygotowany jak wyżej800g
mąki chlebowej300 g
wody2,5 łyżeczki
solipół łyżeczki
drożdży instantWszystkie składniki połączyć i wyrobić dokładnie, przez kilka minut ciasto
chlebowe.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części i pozostzwić 10 minut na blacie.Po tym czasie uformowac bochenki i ulożyc w koszach lub formach do wyrośnięcia.Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 minut z para, a
potem jeszcze 25 minut w temperaturze 210 stopni bez pary.
Płatki owsiane, których jest tu dość dużo, zapewniaja wilgotne wnętrze. Skórka pięknie sie rumieni przez zawartość w cieście melasy. Proponuję zamiast niej, dodać płaską łyżkę
miodu. To wystarczy, aby
chleb rósł jak szalony i mial delikatnie słodkawy posmak.
Chleb dołączam do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdzach" na Akacjowym blogu