Wykonanie
składniki:1 kg
mąki20 dag.
sody2
jajkakostka
masła lub
margaryn0.5 kg
miodu gryczanego2 opakowania
przyprawy do piernika50 ml
amaretto
Mąkę mieszamy z
sodą. Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku (tak by nie wrzał). Do
mąki dodajemy
jajka i delikatnie mieszamy. Do tłuszczu dodajemy
miód, mieszamy. Ważne by tłuszcz nie był cieplejszy niż 60 stopni C, bo wtedy
miód straci swoje właściwości. Do
miodu dodajemy
przyprawę i mieszamy by w cieple uwolniły się aromaty.
Miód mieszamy z
mąką i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zawijamy w pergamin i chowamy do lodówki. (co najmniej na jeden dzień a najlepiej na tydzień)Po wyjęciu z lodówki dodajemy 50 ml
amaretto i zagniatamy.
Alkohol rozluźnia ciasto i nadaje mu jedwabistą konsystencję. Rozwałkowujemy ciasto na ok 5 mm i wycinamy pierniczki. Pieczemy 7-10 min w temperaturze 180 stopni C.