Wykonanie

Przepraszam za bardzo długą nieobecność. W ramach rekompensaty oferuję kopytka z babcinego przepisu.Są obłędne !Matura, prawo jazdy już 4x nie zdane, mam po prostu za dużo na głowie..* 80 dkg
ziemniaków* 25 dkg
mąki* 2
jajka*
sól*
olej lub
słonina na skwarkiObrane i wypłukane
ziemniaki ugotować. Osuszyć i przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnice wraz z
mąką i
jajkami i dobrze wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na kilka części, rolować niezbyt grube wałeczki (ok2-2,5 cm), lekko spłaszczyć i pokrajać ukośnie "kopytka". Wrzucić je na wrzącą, osoloną
wodę i od chwili ponownego zawrzenia i wypłynięcia klusek gotować jeszcze ok 3 min. Zamieszać, by kluski nie przywierały do dna. Po ostudzeniu obsmażyć na tłuszczu (
oleju lub
słoninie) i osolić.