ßßß
Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej.S kładniki na 1 chlebek:Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)1/3 szklanki mąki żytniej razowej2/3 szklanki wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owinąć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.Następnego dnia przygotować:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki wody1/2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej2 łyżki uprażonego siemienia lnianego1 łyżkę oliwy1 czubata łyżeczka soliDo zaczynu dodać wodę, kaszę, siemię, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.Smacznego!