Wykonanie
Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem ugotowanej
kaszy jęczmiennej.S kładniki na 1 chlebek:Dzień przed pieczeniem
chleba przygotować zaczyn:3/4 szklanki
mąki luksusowej (typ 550)1/3 szklanki
mąki żytniej razowej2/3 szklanki
wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owinąć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.Następnego dnia przygotować:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
wody1/2 szkl. ugotowanej
kaszy jęczmiennej2 łyżki uprażonego
siemienia lnianego1 łyżkę
oliwy1 czubata łyżeczka
soliDo zaczynu dodać
wodę,
kaszę, siemię,
mąkę i
sól. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć
chleb z formy. Dalej studzić
chleb na kratce.Smacznego!