ßßß Cookit - przepis na Chleb z kaszą jęczmienną

Chleb z kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej.
S kładniki na 1 chlebek:
Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
1/3 szklanki mąki żytniej razowej
2/3 szklanki wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owinąć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Następnego dnia przygotować:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody
1/2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
2 łyżki uprażonego siemienia lnianego
1 łyżkę oliwy
1 czubata łyżeczka soli
Do zaczynu dodać wodę, kaszę, siemię, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2014/03/chleb-z-kasza-jeczmienna.html