Wykonanie
10:00 Jedz Taniej 2 Comments
Dziś coś z cyklu gotujemy szybko, tanio i niekoniecznie zdrowo. Zabiegany, ciężki i pracowity tydzień nie sprzyja skomplikowanym, kulinarnym konstrukcjom. Będąc zatem w lokalnym markecie sięgnąłem po coś ekspresowego przygotowaniu (nie bardziej niż
parówki, ale jednak..) - nogi z
kurczaka.Nie bawiąc się w obieranie, krojenie i siekanie warzyw skorzystałem ze sklepowego gotowca. Rzecz jasna
warzywa mrożone nie należą do rarytasów, ale czasem znacznie ułatwiają życie i istotnie skracają czas pracy spędzony w kuchni. Zresztą 3,59 zł za 0,75 kg gotowych do konsumpcji warzyw, to dość niewygórowana cena.Składniki:- 4 nogi z
kurczaka;-
Olej z
czosnkiem i
bazylią (jeśli nie chce Wam się robić swojego, to można skorzystać z czegoś takiego ;- duża ilość
przyprawy do kurczaka;- równie dużo
majeranku;-
warzywa mrożone.Koszt całości dania to ok 7 zł, a porcja przedstawiona na talerzu w zupełności starczy na zapchanie przynajmniej jednego żołądka.Przygotowanie jest bardzo proste. Nogi myjemy i wsadzamy do półmiska, w którym marynujemy
kurczaka w
oleju,
majeranku i
przyprawie do
kurczaka. Dobrze, by zamarynowany
kurczak postał przynajmniej ze 30-60 minut w lodówce pod przykrywką - to pozwoli, by aromat i smak przeszedł przez całe
mięso. W momencie, gdy
kurczak odstoi już swoje, wrzucamy go do piekarnika na temperaturę 180 stopni i pieczemy około 40 min. W międzyczasie na patelni grillowej podsmażamy warzywa. Wrzucamy produkty na talerz i cieszymy się tanim i smacznym posiłkiem.