Wykonanie
Nadszedł czas, abym pokazała swój pomysł na niewyrzucanie ciasta kruchego, które chciał nie chciał czasem zostaje z robienia tarty czy szarlotki na kruchym spodzie.Tak właśnie dumałam co by zrobić z niewielką kulką ciasta tkwiącą w lodówce po zrobieniu szarlotki.Pomysł pojawił się już w trakcie pieczenia zwykłych kruchych
ciastek w kształcie gwiazdek. Miałam powtórzyć pomysł, którym zaskoczyłam K. już parę tygodni wcześniej, czyli
ciastka maczane w rozpuszczonej gorzkiej
czekoladzie posypane tym, co mi w ręce wpadło... Jednak chęć zaskoczenia K. okazała się być większa i tak powstały
ciastka przełożone lekko kwaskowym
dżemem domowej roboty ( babci K.)Składniki:-
mąka do podsypania ciasta- 1 łyżka
cukru pudru-
dżem winogronowy (lub inny kwaskowy)Wykonanie:Ciasto rozwałkować na grubość 0.5cm. Wyciąć z niego dowolny kształt (u mnie akurat gwiazdki, ale świetnie by wyglądały również zwykłe kółka stworzone przy pomocy szklanki).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-14 min. w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumienią.Odstawić do ostygnięcia. Połowę
ciastek posmarować z wierzchu
dżemem, nakryć drugim
ciastkiem. Całość posypać
cukrem pudrem.Mniam!Gotowe. Smacznego.