Wykonanie


Szarlotka to najlepsze ciasto, które chyba każdy lubi. Wyszła pyszna :-). Urzeka swą prostotą. Jej głęboki smak i intensywny aromat rozchodzący się po domu, zaraz po wyjęciu z piekarnika, przywołują na myśl wyłącznie pozytywne wspomnienia. Moi goście byli zachwyceni. Rozpływające się w ustach delikatne kruche ciasto z subtelnie
cynamonowym nadzieniem z
jabłek. Ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją koniecznie zrobić.Składniki:300 g
mąki pszennej tortowej100 g
mąki krupczatki200 g zimnego
masła160 g
cukru drobnego do wypieków4
żółtkaszczypta
soli4 łyżki zimnej
wody2 kg szarej renety1
cukier wanilinowy1 łyżka
cynamonu wymieszana z 2 łyżkami
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy
żółtka, szczyptę
soli, pokrojone w kawałki
masło,
cukier,
wodę. Łączymy składniki zaczynając od siekania nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto. Staramy się jak najmniej ogrzewać ciasto rękami. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 1 h. W
między czasie obieramy
jabłka ścieramy na tarce do miseczki. Dodajemy
cukier z
cynamonem oraz
cukier wanilinowy i mieszamy. Schłodzone ciasto większą część rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja robię to odrywając po kawałku ciasta i wykładając nim dno blaszki. staram się to robić szybko, by nie ogrzewać ciasta.) Na rozłożone ciasto wykładamy przygotowane nadzienie
jabłkowo-
cynamonowe. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych otworach resztę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 min.Podajemy ciepłą z
lodami.Smacznego :-)rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie
cynamonowym nadzieniem z
jabłek. Smak i aromat
cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, - See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpufrozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie
cynamonowym nadzieniem z
jabłek. Smak i aromat
cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, - See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpufrozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie
cynamonowym nadzieniem z
jabłek. Smak i aromat
cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, - See
more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3293/babcina-szarlotka---najlepsza#sthash.AXfcGPpn.dpuf