Wykonanie
Aromatyczne grzanki z boczniakami, prażonymi
pestkami dyni,
natką pietruszki i
parmezanemDziś propozycja przystawki lub samodzielnego dania w zależności od wielkości porcji. Przepyszne, aromatyczne i chrupiące grzanki z niesamowitymi boczniakami. Uwielbiam te
grzyby ze względu na ich niezwykłą mięsistość i to jak przyjmują aromaty nie tracąc własnego. Połączenie z chrupiącymi, prażonymi
pestkami dyni jest wprost doskonałe. Grzanki łatwo się robi, a wyglądają bardzo atrakcyjnie. Gorąco polecam!

Na 4 grzanki przygotuj:1/2 dużej
bagietki2 duże garści boczniaków1
szalotka2 małe ząbki
czosnku1/3 szklanki pestek dyni1 garść posiekanej
natki pietruszki1 garść posiakanego w kostkę
parmezanu4 duże łyżki
oliwy z oliwekBagietkę przetnij na pół i
skrop oliwą z oliwek. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Boczniaki podziel palcami na mniejsze kawałki.
Czosnek i
szalotkę drobno posiekaj.Rozgrzej patelnię, dodaj
oliwę i
pestki dyni, po chwili dodaj
czosnek,
szalotkę, wymieszaj i dodaj boczniaki. Całość dopraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem, następnie smaż aż boczniaki się zezłocą. Na koniec dodaj
natkę pietruszki i garść
parmezanu, całość wymieszaj.
Bagietkę wstaw do piekarnika na 8 minut, następnie nałóż na nią boczniaki i podawaj. Smacznego!