ßßß Cookit - przepis na Arbuzada

Arbuzada

nazwa

Wykonanie

Pyszna, orzeźwiająca lemoniada arbuzowa - wspaniała na upały :)
SKŁADNIKI: (proporcje są przykładowe)
1/4 dużego soczystego arbuza (najlepiej dobrze schłodzonego)
1/4 szklanki cukru pudru
sok z 1 limonki
3-4 łyżki syropu miętowo-limonkowego (można pominąć)
ewentualnie 1/2 szkl wody
1. Arbuza wcześniej wkładamy do lodówki aby się dobrze schłodził (jeśli będzie w temperaturze pokojowej lemoniada będzie się dużo dłużej chłodzić). Pokroić, usunąć skórę i pestki, pokroić na kawałki i wrzucić o blendera. Dodać cukier oraz syrop i sok z limonki, zblendować.
Gdyby całość wyszła za mocna można dolać wody, jeśli za mało słodka - dosłodzić.
2. Lemoniadę schłodzić. Można podawać z kostkami lodu.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/arbuzada.html