Wykonanie
Nadszedł czas na podzielenie się z
Wami ostatnim przepisem na potrawę z mojego sylwestrowego stołu. Są to zapiekane
pieczarki z
pastą jajeczną, jest to przekąska podawana na zimno, są naprawdę pyszne. Ja bardzo lubię połączenie
jajek z
pieczarkami, już raz próbowaliśmy tych smaków w jajkach faszerowanych (przepis znajdziecie tu: >klik<). Ostatnio kupiłam w LIDL Polska elektryczną wyciskarkę do
owoców i jestem z niej bardzo zadowolona! Niedługo podzielę się z
Wami kilkoma przepisami na pyszne
świeże soki ;)
Składniki:10 dużych
pieczarekszczypiorek3 plasterki
boczku gotowanegołyżka
majonezu5
jajeksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczarki myjemy, obieramy i pozbywamy się z nich ogonków, solimy delikatnie z każdej strony, układamy na blasze otwartą stroną do góry i pieczemy przez 10 minut. Ostygnięte
jajka obieramy i dokładnie blendujemy,
boczek kroimy na małą kosteczkę a
szczypiorek siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy łyżkę
majonezu,
sól i
pieprz do smaku, jeszcze raz mieszamy i wkładamy gotową pastę do lodówki.
Pieczarki po 10 minutach wyjmujemy z piekarnika, przekręcamy je ostrożnie żeby się nie oparzyć i pieczemy jeszcze przez 7 minut, następnie zostawiamy do ostygnięcia. Gdy
pieczarki ostygną nadziewamy je
pastą jajeczną i gotowe ;)