Wykonanie
W tym
kraju ludzie nie cenią sobie poranka. Budzą się gwałtownie na dzwonek budzika, który druzgoce ich sen jak cios siekiery, i od razu stają się niewolnikami żałosnego pośpiechu. Niech mi pan powie, cóż może być wart dzień, który zaczyna się od takiego aktu przemocy? Co musi się dziać z ludźmi, którzy co dzień za pośrednictwem budzika doznają miniaturowego elektrowstrząsu? Każdego dnia przyzwyczaja się ich do przemocy, każdego dnia oducza się ich rozkoszy. Proszę mi wierzyć, że o charakterze ludzi decydują ich poranki. / Milan KunderaDla mnie rano zawsze musi znaleźć się czas na kubek
kawy z mlekiem i pyszne, zdrowe, pożywne śniadanie. Nie ma wymówek! Udany poranek to gwarancja udanego dnia, bez wątpienia! A jeśli do tego śniadanie jest jeszcze eksperymentem to wtedy można już mówić o pełni szczęścia. Nareszcie się odważyłam! Na co? Na owsiankę w wersji wytrawnej. I nie żałuję! Smaki bardzo proste - połączenie
serka wiejskiego i
pomidorów zawładnęło moim podniebieniem już dawno temu. Do tego szczypta
soli,
bazylii i jestem w niebie.



Przepis (jedna porcja):50g
płatków owsianych100ml wrzątkuopakowanie
serka wiejskiegogarść
pomidorków koktajlowychszczypta
soliszczypta suszonej
bazyliiPłatki owsiane wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, aż
płatki nasiąkną oraz zmiękną (około 10 minut).
Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Do
płatków owsianych dodać
serek wiejski, pokrojone
pomidorki, całość doprawić
solą i
bazylią. Podawać.