Wykonanie
To już ostanie moje
przetwory z
pomidorów w tym roku :) Dzieci powoli mają dość mamy stojącej ciągle w kuchni i ładującej różne przysmaki do słoików :) ...ale Was serdecznie namawiam, abyście się pokusili zrobić takie
pomidorki, zwłaszcza, że to także chyba już ostatni dzwonek w tym roku. U nas
pomidorki już niestety drożeją :( Przydadzą się w sam raz jako dodatek do spaghetti czy innych
sosów.
Składniki:3 kg
pomidorów,1,5 łyżeczki
soli,3 łyżki
cukru,świeża
bazylia.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę, dodać
sól i
cukier, wymieszać i odstawić na 30 minut, aby puściły sok. Następnie przekładać (wraz z
sokiem) do 0,5 l słoików, dodać po kilka listków świeżej
bazylii. Pasteryzować 15-20 minut... i gotowe, czyż nie proste :)