Wykonanie
Robiłam mojemu mężusiowi krokiety i żeby nie ciągnęło mnie do "grzechu" czyli spałaszowania kilku normalnych krokietów ociekających tłuszczem postanowiła zrobić sobie kilka dukanowskich. Krokiety wyszły rewelacyjnie, nawet muszę przyznać że w smakowały jak te prawdziwe do tego jeszcze czerwony barszczyk po prostu niebo w gębie i dwa dni gotowania obiadu z głowy.Składniki na naleśniki:400 ml
kefiru naturalnego2
jajka4 łyżki
otrębów owsianych2 łyżki mazeinyPonadto:2 ugotowane 2
piersi z kurczaka (u mnie z rosołu)1 mała
cebulasól i
pieprz2 łyżki
otrębów pszennych2
jajkaDo miski wlewamy
kefir, dodajemy
jajka, mazeinę i
otręby owsiane.
Składniki na naleśniki...........................................................Składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
Ciasto na naleśniki..............................................................Patelnie teflonową rozgrzewamy na wolnym ogniu, kiedy patelnia będzie gorąca nalewamy na nią chochelkę ciasta i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż naleśnik będzie się zaczynał sam odklejać od patelni ( ja smażyłam jakieś 8-10 minut).
Smażenie naleśnika...............................................................Kiedy naleśnik się usmaży z jednej strony obracamy go na drugą stronę i tu podpiekamy jakieś 3-4 minut.
I smażenie z drugiej strony......................................................I tak smażymy naleśniki aż do wyczerpania ciasta. Ja miałam 5 naleśników. W
między czasie kiedy będą smażyć się naleśniki przygotowujemy farsz. Na patelni bez tłuszczu podsmażamy pokrojoną w drobna kostkę
cebulę.
Podsmażanie
cebulki........................................................................Podsmażoną
cebulkę i kawałki ugotowanej piersi wrzucamy do robota z nożami, dodajemy
sól i pierz.
Cebulka i
pierś z kurczaka........................................................A następnie wszystko dokładnie miksujemy około 5-8 minut aż powstanie gęsta
mięsna masa.
Mięso i
cebulkę możecie przepuścić przez maszynkę, jeżeli nie macie robota.
Farsz......................................................................................Na usmażone naleśniki nakładamy
mięsny farsz.
Naleśniki z farszem....................................................................Naleśniki z
mięsem zwijamy jak na krokiety (zdjęcia poniżej).
Rozsmarowanie farszu...............................................................
Zwijanie naleśników.......................................................................
Zwijanie na krokiety............................................................Naleśniki mogą lekko popękać podczas zwijania.
Krokiet przed panierowaniem.....................................................Zwinięte w krokiety naleśniki obtaczamy w roztrzepanych jajkach, przyprawionych
solą i
pieprzem.
Obtaczanie w
jajku.........................................................Obtoczone w
jajku krokiety posypujemy
otrębami pszennymi.
Obsypywanie
otrębami pszennymi..........................................................Krokiety podsmażamy na rozgrzanej teflonowej patelni z każdej strony na wolnym ogniu.
Podsmażanie krokietów z jednej strony................................................
I podsmażanie krokietów z drugiej strony.....................................................Usmażone krokiety podajemy na gorąco razem ze szklaneczką czerwonego barszczyku. Smacznego !!!
Krokiety z farszem
z piersi kurczaka.........................................................
Krokiety z bliska.........................................................................
I jeszcze mały kawałeczek.........................................................................Ps. Przypominam o konkursie z E.Wedel, a tu macie link do strony "Konkurs z przepisami wielkanocnymi E.Wedel"