Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Wątrobianka grubo mielonaZylc »
Szynka wieprzowaSzynka wieprzowaSkładniki:- noga tylną z
szynką- peklosól
Szynkę wycinamy z półtuszy lub kupujemy wyciętą, odcinamy kość biodrową.Solankę do peklowania sporządzamy w ilości odpowiadającej 1litr solanki na 1kg
mięsa. Roztwór solanki robimy 7-8%.Nogę nastrzykujemy solanką w ilości ok 10% wagi
mięsa z szczególnym uwzględnieniem miejsc przy kości.Następnie nogę wkładamy do dużego pojemnika i zalewamy solanką. Peklujemy 5-7 dni.Wyciągamy nogę i wieszamy na 24h celem ocieknięcia i osuszenia powierzchni.Rozgrzewamy wędzarnię do ok. 40-50 stopni i wędzimy do momentu uzyskania odpowiedniego koloru (ok 6-8h).Następnie nogę wyciągamy i parzymy w wodzie o temp. 75-80stopni. Zaczynamy od nóżki i parzymy nogę zanurzoną do ok ½
golonki przez ok. 30-45min max. Następnie odwracamy i parzymy nogę od strony
szynki do osiągnięcia wewnątrz temp 70 stopni (ok. 9h).
Po parzeniu studzimy nogę. Po jej ostygnięciu i osuszeniu powierzchni można włożyć nogę do wędzarni na ok 1-2h i obwędzić ciepłym
dymem (do 30 stopni).Tak uwędzoną nogę można przechowywać w zamkniętej zimnej wędzarni przez okres ok 1-2 tygodni w temp do 5 stopni.
Smacznegowtorek, 29 grudnia 2009, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter