Wykonanie
Masło orzechowe mogłabym jeść, jeść i jeść....
póki nie zobaczę dna słoiczka. Mimo, że jest to bardzo kaloryczny "wynalazek" kuchni amerykańskiej zawsze ciężko jest mi się od niego oderwać.Domowe
Masło Orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu, a poza tym to zrobione samodzielnie w domu jest po prostu NAJLEPSZE.
Masło Orzechowe - Składniki:400 g
orzeszków ziemnych2 łyżki
cukru pudru1-2 łyżki
mioduMasło Orzechowe - Sposób przygotowania:Jeżeli używamy
solonych orzeszków warto je przepłukać w zimnej wodzie, a następnie dokładnie wysuszyć za pomocą ręczników papierowych (niektóre
fistaszki kupowane w sklepach są zbyt bardzo posolone i lepiej później ewentualnie dosolić gotowe
masło, niż żeby wyszło nam za słone).Jeżeli natomiast używamy
orzechów niesolonych, do całości należy dodać szczyptę
soli.Orzeszki podpiekamy na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w malakserze (food-procesor) i siekamy do momentu powstania gładkiej masy. Trwa to zwykle ok. 15-20 minut.Gotowe
masło przelewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do miesiąca.