Wykonanie
Przepis na domowe
masło orzechowe pojawił się już chyba na wszystkich blogach poświęconym tematyce kulinarnej. W końcu i ja skusiłem się na przygotowanie tego cudownego smarowidła w domowym zaciszu. Przepis jest niezwykle prosty i może to zrobić każdy, kto tylko posiada w wyposażeniu swojej kuchni blender. Domowa wersja
masła orzechowego jest dużo prostsza i zdecydowanie zdrowsza, bo wiemy co wchodzi w jego skład. Ponadto
masło wykonanie przez Was samych może być znacznie tańsze niż to ze sklepu, zwłaszcza, jeśli znajdziecie
orzeszki ziemne w rozsądnej cenie. Nic tylko kręcić i zajadać :)składniki (ok. 400 g):500 g
orzeszków ziemnych (solonych lub nie)3-4 łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)Całe przygotowanie
masła orzechowego ogranicza się do umieszczenia orzeszków w pojemniku blendera i miksowaniu ich przez kilkanaście minut, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Co jakiś czas należy wyłączyć urządzenie i zsunąć masę ze ścianek. Następnie
masło przełożyć do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce do miesiąca.Smacznego! :)