ßßß
            
        
Wytrawny sos pomarańczowy do mięs, z karmelem i masłem. Idealny do piersi z kaczki czy pieczonej kaczki, ale pasuje też do innych mięs drobiowych.Wykonanie sosu jest proste i szybkie. Należy jedynie uważać podczas karmelizowania cukru – gdy cukier zacznie się złocić, to bardzo łatwo może się przypalić. Należy bardzo uważać w tym momencie i nie przeciągać go zbyt długo – gdy cukier w całości rozpuści się i będzie jasno złoty, należy wlać sok pomarańczowy. Przy wlewaniu soku należy się trochę odsunąć i uważać bo sok z karmelem łączą się dość „agresywnie” ;)ok. 130 ml sosu tj. na 2 do 3 osóbSkładniki2 duże, słodkie pomarańcze2 łyżki cukru1 łyżeczka octu balsamicznego1 kopiasta łyżka zimnego masłaszczypta soliWykonanie z pomarańczy wycisnąć cały sok i przecedzić go przez sitkodo garnuszka z grubym dnem wsypać cukier i postawić na ogniu. Gdy cukier rozpuści się i stanie przezroczysty, to uważnie go obserwować, bo w bardzo krótkim czasie zacznie być złoty. Uważać by się nie przypalił – ma uzyskać kolor jasno złotygdy cukier będzie jasno złoty wlać do niego cały sok. Wlewając sok uważać i odsunąć się od garnka bo gorący karmel w połączeniu z sokiem zaczyna pryskaćgdy sok się uspokoi, zamieszać intensywnie, by odkleić ewentualny karmel od dna garnka – karmel zacznie się rozpuszczać w gorącym sokuteraz należy redukować sos na średnim ogniu przez ok. 10 do 15 minut, aż straci połowę objętościnastępnie zestawić sos z ognia i dodać zimnego masła. Poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Zimne masło zagęści nam sosdodać sól oraz ocet i wymieszaćpodawać do piersi z kaczki, kaczki pieczonej lub innych mięs drobiowych
Opublikowano: 19 grudnia 2014Przepis Pascala Brodnickiego, zmodyfikowany.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Piernikowe gorące kakao
Mazurek kajmakowy z bakaliami
Pumpkin Pie
Chleb razowy pszenno-żytni z ziarnamiPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus