Wykonanie
Składniki1/2 średniego
melona miodowego2 plastry
szynki parmeńskiej6 dużych liści
sałaty masłowej2 łyżki wiórków
sera pecorinosos1 łyżeczka
octu balsamicznego2 łyżeczki
miodu1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzuWykonanieliście
sałaty umyć i osuszyć z połówki
melona wyjąć nasiona, a następnie z miąższu wydrążyć kulki. Najlepiej użyć specjalnej łyżeczki do robienia kulek z
owoców. Można też pokroić miąższ w kostkę – wtedy wystarczy niecałe pół
melonaplastry
szynki pokroić w poprzek na paski. Każdy plaster pokroić na 5 do 6 pasków. Upewnić się, że kroimy w poprzek włókien – inaczej ruloniki składające z długich włókien mogą się „ciągnąć” przy jedzeniuwymieszać ze sobą
miód,
ocet balsamiczny,
pieprz i
sól na talerzu rozłożyć liście
sałaty – po 3 liście na porcję. Na sałacie rozłożyć kulki
melona oraz ułożyć
szynkę zwijając każdy pasek w ruloniknastępnie polać
sałatkę sosem i na każdą porcję zetrzeć ok. 1 łyżki wiórków
sera pecorino
