ßßß Cookit - przepis na " Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki "

" Pommes dauphine czyli ziemniaczane kuleczki "

nazwa

Wykonanie

Czym dziś w kuchni pachnie
Blog o smakach i aromatach wydobywajacych się z mojej kuchni.Znajda się tu przepisy zarówno bardziej pracochłonne jak i szybkie,proste w wykonaniu. Kontakt : [email protected]
Blog > Komentarze do wpisu
« Zupa serowa
Schabowe z ... »
Sposób na zużycie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub poprostu na odmienienie sposobu podania.
Polecam są naprawdę pyszne .
Składniki:
50 dkg ziemniaków ugotowanych
2 jajka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól lub przyprawa kucharek
bułka tarta
tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ucieramy tłuczkiem do ziemniaków.
Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,mąkę,sól luk kucharka i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ( jest ona dość rzadka i klejąca)
Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę większe jak orzechy laskowe( dobrze to się robi rękami lekko zwilżonymi w zimnej wodzie)
Przygotowane kuleczki dokładnie obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy chwilkę na ręczniku papierowym.
Podajemy do mięs :)
P.S. Dla urozmaicenia możemy dodać do ciasta troszkę startego sera żółtego.
poniedziałek, 24 marca 2014, kozakowna
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
" Creme brulee ...
" Szyszki z ...
" Sos ...
" Ciasteczka ...
" Torty "
" Torty "
" Kotlety ...
Reklama w internecie
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://pysiulek.blox.pl/2014/03/Pommes-dauphine-czyli-ziemniaczane-kuleczki.html