Wykonanie
Kochani, w końcu udało mi się wypróbować te "magiczne nasiona" :) Jakoś tak nie miałam okazji kupować, ale ostatnio zobaczyłam i pomyślałam, że muszę też spróbować.Ostatnio dużo się słyszy o super żywności i też do takiej są zaliczane właśnie nasiona Chia (
szałwia hiszpańska).Dużo informacji możemy znaleźć w internecie, ale i ja napisze słów kilka o tych nasionkach :)Warto wspomnieć, że mimo, że wielu z nas nasiona Chia kojarzą się z
siemieniem lnianym, należą one do rodziny
mięty i
melisy. Rośnie naturalnie w Ameryce Południowej, gdzie już za czasów Asteków była używana w codziennej diecie. Dopiero w 2009 roku Chia została uznana przez Unię Europejską jako produkt spożywczy.


Wartość odżywcza:Chia jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnych minerałów takich jak: wapń, magnez, mangan, fosfor, zawiera również cynk, potas witaminy z grupy B (niacyna-B3 i tiamina-B1)2 łyżki czyli około 28 g nasion zawierają:11g błonnika4g
białka9g tłuszczy (w tym aż 5 gramów Omega-3)czyli około 137 kcalWięcej informacji na temat Chia, możecie znaleźć np. tutaj :)Zachęcam do dodawania nasion do naszej codziennej diety, a jedną z moich propozycji na dzisiaj to pełnowartościowe śniadanie z dodatkiem nasion Chia.PRZEPIS:Składniki:3 łyżki
płatków owsianych górskich1 łyżka nasion chia
mleko roślinne lub krowie1 porcja sezonowych lub dowolnych
owoców (100 g max 150 g)10 sztuk
orzechów1 łyżka
nasion słonecznika i pestek dyni (alternatywnie)1. Nasypujemy do miseczki (miseczek)
płatki owsiane i nasina Chia. Zalewamy
mlekiem i odstawiamy na noc do namoczenia.2. Rano dodajemy pozostałe skąldniki

.....i GOTOWE :)
