Wykonanie
Dzisiaj
chleb z niezwykle zdrowym
amarantusem. Jakiś czas temu weszłam w posiadanie tego wspaniałego produktu i od razu zaczęłam wyszukiwać przepisy z jego udziałem. Pierwszy na jaki się skusiłam do pyszny
chleb bez wyrabiania, bez zagniatania. Mieszamy a on rośnie sam przez noc. Bardzo smaczny ze sprężystym miękiszem i chrupiącą skórką. Przepis z bloga
Pieczarka mysia .
Składniki :450 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej400 g
wody w temp. pokojowejok 100-150 g aktywnego zakwasu ( użyłam 100 g żytniego )10 g
soli50 g poppingu z
amarantusaWszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy aż składniki dobrze się połącza. Formę lub keksówkę o
boku ok 35 cm smarujemy
masłem wysypujemy
bułką tarta. Ciasto przekładamy do formy, równamy wierzch za pomocą zwilżonych dłoni lub łyżki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na balcie kuchennym na 12-16 godzin aż urośnie do brzegów blaszki.Pieczemy w 200°C przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z formy i dopiekamy jeszcze 15 minut.Kroimy kiedy całkowicie wystygnie.Smacznego :)