Wykonanie
W kwietniu 2011 r. zamieściłam na blogu przepis na Expresową zupę
fasolową nawędzonym
kurczaku. Nie przypuszczałam, że poświęcę tej propozycji kolejny wpis,a jednak…Wczoraj otrzymałam komentarz, który dotyczy właśnie tej zupy postanowiłam odnieść się do jego treści o wiele szerzej niż jest to przyjęte w praktyce. I tu cytat:„
Dziwna zupa fasolowa…ze
śmietaną.
Boczekzastąpiłaś
kurczakiem, jednak wcale to nie oznacza że zupa zrobiła się lżejsza,bowiem dodajesz zasmażkę i
śmietanę. Zupy bez zasmażki są lżejsze ismaczniejsze. Sama się przekonaj. Pzdr”Napisał:Gość: Light:,dxi241.neoplus.adsl.tpnet.plKilka zdań wyjaśnienia i wstępu:Tak, zastąpiłam
boczek wędzonym kurczakiem a suche ziarna
fasoli,
fasolą konserwową ponieważ jak sam tytuł mojej zupy wskazuje EXPRESOWA to głównym założeniem jest skrócenie czasu jej przygotowania, a nie obniżenie kalorii. Moczenie
suchej fasoli zajmuje zwykle kilka godzin. Następnie, gotowanie jej z
boczkiem,
żeberkami,
mięsem kurczaka czy jakimkolwiek innym zajmuje kolejne 1,5 do 2 godzin.
Kurczak wędzony, ponieważ nadaje się do spożycia bez gotowania stanowi tutaj walor smakowy dla zupy. I nie tylko.
Mięso kurczaka wędzonego jest o wiele mniej kaloryczne niż
żeberka czy
boczek i dlatego z przyjemnością jadamje pokrojone na mniejsze kawałki razem z zupą. Dlaczego zasmażka? A dlatego, żelubię zupę
fasolową lekko zagęszczoną. To można osiągnąć na dwa sposoby. Pierwszy polega na wyłowieniu
fasoli z zupy i przetarciu jej przez sito lubzmiksowaniu. Taka procedura wymaga sporo zabawy i oczywiście czasu. Wszyscy,którzy gotują na co dzień i liczą cenny czas, wiedzą dokładnie co mam na myśli –to jakieś dodatkowe 15 minut pracy, bo mikser czy sito też trzeba jeszcze umyć i osuszyć.
Śmietana! Bardzo lubię, bo to dodatek, który potrafi wzbogacić smakwielu potraw, i jeśli dodam 2 łyżki na około 1700 ml zupy to raczej nie zgrzeszę bo to zaledwie 8 , 3 g w jednej porcji zupy, co stanowi jakieś 15 , 3 kcal.

A teraz do rzeczy samej:Ponieważ w tym co przygotowuję do jedzenia stawiam na dobry smak i jakość produktów to zwracam uwagę również na kaloryczność posiłków i zawartość tłuszczów, które odgrywają ważną rolę w naszej diecie. Komentarz, który padł, spowodował, że postanowiłam dokładnie przeanalizować i dokonać obliczeń kalorii oraz zawartości tłuszczów ( o których autorka komentarza nie wspomina, a szkoda… ). Analizie i obliczeniom poddałam składniki mojego przepisu na Expresową zupę
fasolową na wędzonym
kurczaku (wersja nr 1.) oraz dwie inne wersje przepisów zupy fasolowej czyli: wersja nr 2. Zupa na
wędzonym boczku oraz wersja nr 3. ( tradycyjna) na żeberkach z
wędzonym boczkiem. Mając na uwadze zarzut mojego Gościa ( autorki komentarza) w wersjach nr 2 i 3 wśród składników nie występuje
masło i
mąka, które składają się na zasmażkę oraz ś
mietana. Zapraszam więc do analizy porównawczej.Obliczeń dokonałam w oparciu o dane, zamieszczone na poniżej wskazanych źródłach informacji:http://www.ilewazy.pl/wedzona-noga-z-kurczakahttp://www.ilewazy.pl/lyzka-smietany-18http://przelicznik.ilewazy.pl/#przelicz/maka-pszenna-typ-500/z/lyzka/ile/1/na/gram-szklankahttp://www.ilewazy.pl/srednia-marchewhttp://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowanyhttp://www.ile-kalorii.pl/kalorie/fasola-biała-dojrzałe-ziarna-po-obróbce-termicznej-gotowana-bez-soli-d4591?weight=400http://www.ilewazy.pl/szklanka-bulionu-z-kostki-rosolowejhttp://www.ilewazy.pl/porcja-maslahttp://www.ilewazy.pl/porcja-zeberek-wieprzowychParę miesięcy temu Iza zważyła mój krupnik, nie mam innego wiarygodnego zródła:)Podsumowanie wyników analizy i obliczeń:Jak widać w przedstawionej poniżej tabeli, moja zupa na wędzonym
kurczaku zzasmażką i
śmietaną wykazuje mniej kalorii i zawartość tłuszczów jest niższaniż w zupach na
boczku i żeberkach ale bez zasmażki i
śmietany. Wnioski nasuwają się same . Każdy Wasz komentarz jest dla mnie cenny i inspirujący. Dla wnikliwych chciałam zamieścić szczegółowe dane w zestawieniu tabelarycznym dla poszczególnych składników w 3 wersjach ale niestety, blox.pl poinformował mnie, że plik do publikacji jest zbyt duży, dlatego zainteresowanym
mogę przesłać dane na adres e-mail podany w komentarzu pod wpisem.Wersja zupyIlośćKcal.Zaw. TłuszczuMoja expresowa zupa fasolowa nawędzonym
kurczaku284 ml307 , 9116 , 74 gZupafasolowa z
wędzonym boczkiem284 ml459 , 735 , 92 gZupafasolowa na żeberkach z
wędzonym boczkiem284 ml381 , 726 , 9 gTo, że zupy bez zasmażki są lżejsze, to żadne, nowe odkrycie, a to, czy smaczniejsze?, to już rzecz gustu i smaku. O gustach na pewno się nie dyskutuje.Moja fasolowa to chyba jedyna na blogu, która jest z zasmażką. Dlatego wszystkich LIGHT tym bardziej zapraszam do próbowania i eksperymentowania z moimi przepisami :) a autorkę komentarza zapraszam do wnikliwego zapoznania sie z moimi propozycjami zanim uraczy mnie tak "sympatyczną" treścią komentarza.Gotuję bo lubię dobrze jeść i lubię dzielić się swoimi pomysłami kulinarnymi. Jak piszę light, to nie oznacza, że danie zawiera 0 kalorii i 0 tłuszczu. To tylko oznacza, że proponuję pomysł, który można wykonać w mojej wersji lub go zmodyfikować według swoich preferencji, potrzeb i upodobań.Pozdrawiam serdecznie i liczę, że Wy również podzielicie się ze mną swoimi doświadczeniami. Ewa