Wykonanie
Lubicie ryż? Ja wprost za nim przepadam. Jeszcze jako dziecko jednym z moich ukochanych dań był
ryż na mleku, oczywiście ugotowany przez moją mamę.
Ryż można podawać w wielu wersjach, jako desery, dodatek do doń głównych, zapiekany, gotowany, ... Wariantów jest naprawdę sporo. Dziś zapraszam Was na
ryżowy deser.
Pudding ryżowy z
kokosową nutą i
owocami znakomicie spełnia się w roli deseru, jak i sytego śniadania czy kolacji. Spróbujcie.

... niby prosty deser, a jak znakomicie się prezentuje ...Składniki:1 woreczek
ryżu jaśminowego (można użyć innego, akurat taki miałam w domu)240 ml
mleka1 łyżeczka
miodu np. wielokwiatowego2 łyżeczki wiórek
kokosowych1/2
kiwiłyżka
arbuzaPrzygotowanie:Rondelek z
wodą ustawiamy na palniku. Gdy
woda zacznie się gotować wkładamy do niej woreczek
ryżu.
Ryż gotujemy około połowy czasu podanej na opakowaniu przez producenta (u mnie około 7-8 minut). Po tym czasie odcedzamy
ryż. Do rondelka wlewamy
mleko, dodajemy
wiórki kokosowe i
miód (jeśli lubicie słodsze desery możecie zwiększyć jego ilość), mieszamy i gotujemy na średniej mocy palnika. Następnie wsypujemy nasz
ryż (bez woreczka). Gotujemy wszystko pozostałą część czasu (u mnie około 7-8 minut), ciągle mieszając. Zdejmujemy rondelek z
ryżem z palnika i odstawiamy na 4 minuty. Po tym czasie przekładamy nasz
pudding do pucharka lub szklanek.Na wierzch układamy pocięte
kiwi i
arbuza tworząc "kwiat".Smacznego