Wykonanie
Każdy z nas chyba już nie może się doczekać wiosny. Tych pięknych, cieszących oczy kolorów zieleni, promieni słońca... Niestety aura chłodu i szarości wciąż nie
daje za wygraną. Dlatego bardzo lubię, gdy w mojej kuchni, a w szczególności potrawach widoczne są kolory lub smaki wiosny. Dziś zapraszam na zielony deser z
limonką i
herbatą matcha. Jego delikatna barwa cieszy oczy, poza tym jest zdrowy, delikatny i pyszny. Spróbujcie, bo warto.
Herbata matcha, to zielona
herbata obfitująca w mikroelementy. Spożywana od tysięcy lat na Dalekim Wschodzie.
Aż szkoda, że zdjęcie nie ujmuje tego pięknego, delikatnego zielonego koloru...Składniki:sok z 1 1/2
limonki + skórka z 1/2
limonki1/2 łyżki
herbaty macha3 łyżki gorącej
wody2 szklanki
naturalnego serka homogenizowanego 0%1/2 łyżki
miodu (lub więcej jeśli wolimy słodsze desery)Przygotowanie:
Limonki sparzamy. Z wyciskamy sok z
limonek, z połówki
limonki ścieramy skórkę. Dodajemy sok i skórkę do
serka homogenizowanego, mieszamy. Następnie rozpuszczamy
herbatę macha w gorącej wodzie. Odstawiamy na chwilę. Gdy przestygnie łączymy z
serkiem homogenizowanym (dodając po troszku, aż do uzyskania pożądanego efektu kolorystycznego), dodajemy
miód. Wszystko mieszamy. Podajemy.Możemy podawać jako samodzielny deser lub z ulubionymi
owocami,
lodami itp.Smacznego