Pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka z płatków owsianych. Ilość i rodzaj składników zależy od tego co kto lubi, ważne aby mieszanki było 140 g. Przepis pochodzi bloga LS .Składniki50 g płatków owsianych górskich25 g pestek słonecznika25 g pestek dyni40 g płatków migdałowych1 białko z dużego jaja40 g cukru pudrudodatkowo:papier do pieczeniaPiekarnik rozgrzać do 150 stopni.Na suchej patelni uprażyć osobno płatki owsiane i pestki dyni oraz słonecznika. (Uwaga: Zarówno płatki jak i pestki mają być chrupkie i lekko zezłocone.)Białko wymieszać z cukrem pudrem a następnie z uprażonymi płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika oraz płatkami migdałowymi (nie prażonymi!).Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier nakładać po 1 czubatej łyżce masy owsianej, a następnie pomagając sobie widelcem ugniatać i formować okrągłe, płaskie „placuszki”.