ßßß Cookit - przepis na Hummus buraczany

Hummus buraczany

nazwa

Wykonanie

Odkrycie ostatnich dni - burak.
Znienawidzone warzywo od x lat, widząc je, zawsze się krzywiłam. A teraz jakbym dostała olśnienia. Burak w hummusie, burak w sałatce, surowy burak.. po prostu burak w każdej postaci. Tak więc nawet jeśli za czymś teraz nie przepadacie, nie traćcie nadziei. Kubki smakowe potrafią zmienić się o 180 stopni w ciągu zaledwie kilku lat ;)
Beetroot hummus
SKŁADNIKI:
200 g suchej ciecierzycy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 ugotowane/upieczone buraki
4 łyżki tahini
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
ewentualnie: trochę wody
WYKONANIE:
Ciecierzycę zalewamy na noc zimną wodą i dodajemy łyżeczkę sody.
Następnego dnia odcedzamy ją, przepłukujemy i ponownie zalewamy wodą z łyżeczką sody. Gotujemy przez około 40 minut (ciecierzyca musi być bardzo miękka), a następnie opłukujemy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Jeśli hummus będzie za gęsty, dolewamy trochę wody. Podajemy np. z natką pietruszki.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/07/hummus-buraczany.html