Wykonanie
Odkrycie ostatnich dni -
burak.Znienawidzone warzywo od x lat, widząc je, zawsze się krzywiłam. A teraz jakbym dostała olśnienia.
Burak w hummusie,
burak w
sałatce, surowy
burak.. po prostu
burak w każdej postaci. Tak więc nawet jeśli za czymś teraz nie przepadacie, nie traćcie nadziei.
Kubki smakowe potrafią zmienić się o 180 stopni w ciągu zaledwie kilku lat ;)

Beetroot hummusSKŁADNIKI:200 g suchej
ciecierzycy2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 ugotowane/upieczone
buraki4 łyżki tahini1 łyżka
soku z cytrynysólpieprzewentualnie: trochę
wodyWYKONANIE:
Ciecierzycę zalewamy na noc zimną
wodą i dodajemy łyżeczkę
sody.Następnego dnia odcedzamy ją, przepłukujemy i ponownie zalewamy
wodą z łyżeczką
sody. Gotujemy przez około 40 minut (
ciecierzyca musi być bardzo miękka), a następnie opłukujemy i blendujemy z pozostałymi składnikami. Jeśli hummus będzie za gęsty, dolewamy trochę
wody. Podajemy np. z
natką pietruszki.