Wykonanie

Moim ulubionym bułgarskim daniem jest banica. Najprościej opisać ją można jako ciasto podobne do francuskiego przekładane słonym
serem. Zakochałam w niej od razu! Przebywając w Sofii miałam już jej trochę dość, bo niestety do lekkich posiłków ona nie należy ;) Ale wiedziałam, że pewnie
będę za nią tęsknić gdy
wrócę do Polski więc przywiozłam dwa opakowania ciasta "kori" i
owczy ser "sirene". Pierwszą banicę jaką zrobiłam, zrobiłam właśnie z "sirene" na słono. Nie wszystkim smakowało, ale rozumiem to, bo nie każdy przepada za słonymi ciastami :) Jak dla mnie smakuje obłędnie. Niedawno zastąpiłam sirene naszym polskim
twarożkiem i na słodko wyszło równie dobrze :)A teraz przepis:Potrzebne nam będą:* 500 g.
twarożku* opakowanie ciasta "kori" [można je znaleźć w sklepach z tureckimi przysmakami, wystarczy poprosić o ciasto do
bakławy. Dostępne jest również pod nazwą "
ciasto filo". Ciasto jest tak cieniutkie jak kartka papieru. Można je zastąpić
ciastem francuskim, wyjdzie całkiem nieźle]* trzy
jajka* pół kostki
masła* szklanka gazowanej
wody*
cukier puderJeśli decydujemy się na wersję na słono, wywalamy
cukier puder, a
twaróg zastępujemy bałkańskim
serem, który można znaleźć w większości marketów :)Brytfankę smarujemy
masłem. Delikatnie kładziemy dwie/trzy warstwy ciasta kori/filo (albo jedną francuskiego). Posypujemy delikatnie
cukrem pudrem, a
potem twarożkiem (jeśli robimy na słono - tylko samym słonym
serem). Kładziemy kolejną warstwę, znowu posypujemy
cukrem pudrem i
serem, kładziemy kori/filo, znowu
cukier i
ser, przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Jeśli używamy
ciasta francuskiego, kładziemy tylko jeden płat ciasta! Jest ono wystarczająco grube, żeby zastąpić te dwie/trzy warstwy ciasta kori!


Teraz całość kroimy na sporej wielkości prostokąty.
Jajka,
wodę gazowaną i rozpuszczone
masło mieszamy dokładnie razem i delikatnie polewamy ciasto, tak, żeby masa wlała się w nacięte rowki i całość nią nasiąkła.


Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.Smacznego :)Paulina