ßßß Cookit - przepis na Bułgarska banica na słodko

Bułgarska banica na słodko

nazwa

Wykonanie

Moim ulubionym bułgarskim daniem jest banica. Najprościej opisać ją można jako ciasto podobne do francuskiego przekładane słonym serem. Zakochałam w niej od razu! Przebywając w Sofii miałam już jej trochę dość, bo niestety do lekkich posiłków ona nie należy ;) Ale wiedziałam, że pewnie będę za nią tęsknić gdy wrócę do Polski więc przywiozłam dwa opakowania ciasta "kori" i owczy ser "sirene". Pierwszą banicę jaką zrobiłam, zrobiłam właśnie z "sirene" na słono. Nie wszystkim smakowało, ale rozumiem to, bo nie każdy przepada za słonymi ciastami :) Jak dla mnie smakuje obłędnie. Niedawno zastąpiłam sirene naszym polskim twarożkiem i na słodko wyszło równie dobrze :)
A teraz przepis:
Potrzebne nam będą:
* 500 g. twarożku
* opakowanie ciasta "kori" [można je znaleźć w sklepach z tureckimi przysmakami, wystarczy poprosić o ciasto do bakławy. Dostępne jest również pod nazwą "ciasto filo". Ciasto jest tak cieniutkie jak kartka papieru. Można je zastąpić ciastem francuskim, wyjdzie całkiem nieźle]
* trzy jajka
* pół kostki masła
* szklanka gazowanej wody
* cukier puder
Jeśli decydujemy się na wersję na słono, wywalamy cukier puder, a twaróg zastępujemy bałkańskim serem, który można znaleźć w większości marketów :)
Brytfankę smarujemy masłem. Delikatnie kładziemy dwie/trzy warstwy ciasta kori/filo (albo jedną francuskiego). Posypujemy delikatnie cukrem pudrem, a potem twarożkiem (jeśli robimy na słono - tylko samym słonym serem). Kładziemy kolejną warstwę, znowu posypujemy cukrem pudrem i serem, kładziemy kori/filo, znowu cukier i ser, przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Jeśli używamy ciasta francuskiego, kładziemy tylko jeden płat ciasta! Jest ono wystarczająco grube, żeby zastąpić te dwie/trzy warstwy ciasta kori!
Teraz całość kroimy na sporej wielkości prostokąty.
Jajka, wodę gazowaną i rozpuszczone masło mieszamy dokładnie razem i delikatnie polewamy ciasto, tak, żeby masa wlała się w nacięte rowki i całość nią nasiąkła.
Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :)
Paulina
Źródło:http://tostyzserem.blogspot.com/2013/09/bugarska-banica-na-sodko.html