Wykonanie

Parę dni temu naszła mnie ochota na domową produkcję
konfitur z
pomarańczy. Przewertowałam stos książek kulinarnych, gazet, stron internetowych i blogów w poszukiwaniu
konfitury, która będzie najlepiej oddawać aromat i smak
pomarańczy, a jednocześnie będzie w miarę prosta i szybka.W końcu na jednym blogu udało mi się znależć
konfiturę, której prezentacja na zdjęciach mnie urzekła, a i sam przepis przypadł mi do gustu. Wydrukowałam więc recepturę, zaopatrzyłam się w
cytrusy i zaczęłam produkcję
konfitury.Oto link stronki, która mnie zainspirowała:http://ciasteczkolandia.blox.pl/2013/04/Konfitura-z-pomaranczy.htmlMoją
konfiturę zrobiłam trochę bardziej dżemowatą, z mniejszymi kawałkami ( a właściwie paseczkami)
skórki pomarańczowej, zmniejszyłam też ciut, pod upodobanie mojej rodziny ilość
cukru.Oto moja wersja
konfitury pomarańczowej:SKŁADNIKI:- ponad 1 kg
pomarańczy( u mnie było 1,2 kg z czego po obraniu miałam równy 1 kg)- około 1 kg
cukru- 400ml
wody- 1
cytrynaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.
Pomarańcze i
cytrynę umyć i sparzyć.
Cytrynę odłożyć na bok, gdyż będzie potrzebna później.2. Za pomocą skrobaczki do
cytrusów zeskrobać wierzchnią,
pomarańczową część skórki z wszystkich
pomarańczy lub jeśli nie mamy obieraczki delikatnie sciąć ją nożykiem, pilnując by nie było na niej białej warstwy ( jesli jest należy ją ostrożnie wyciąć), a następnie pokroić ją w cienkie paseczki.3. Obrać
pomarańcze z pozostałej, niejadalnej białej części skórki, podzielić na cząstki, usunąć pozostałości białej skórki także z
owocu ( jest gorzka!). Usunąć również białe błonki
między cząstkami, jeśli są twarde.4. Pokroić cząstki na kawałki. ( podobnie jak w oryginale kroiłam na 3 części)5. Zważyć obrane
pomarańcze i pocietą na paseczki skórkę.6. Odważyć w osobnym garnku potrzebną ilość
cukru ( na 1 kg obranych
owoców i skórek użyłam 750g
cukru - czyli 75% masy
owoców )7. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki
pomarańczy z
wodą.8. Gotować ok. 20 min.9. Zdjąć z ognia, wsypać
cukier, wymieszać, zostawić do ostygnięcia.10. Ze sparzonej wcześniej
cyrtyny wycisnąć sok ( polecam kupić
cytrynę z cienką skórką, gdyż te są bardziej soczyste).11. Ponownie
konfiturę doprowadzić do wrzenia i gotować na malutkim ogienku ok. 1 godz.12. Odstawić i dodać
sok z cytryny.13. Calość dokładnie wymieszać.14. Goracą
konfiturę przelać do gorących, wyparzonych słoiczków, zamknąć i odstawić do góry dnem, aż przestygną.Smacznego!













