ßßß
Parę dni temu naszła mnie ochota na domową produkcję konfitur z pomarańczy. Przewertowałam stos książek kulinarnych, gazet, stron internetowych i blogów w poszukiwaniu konfitury, która będzie najlepiej oddawać aromat i smak pomarańczy, a jednocześnie będzie w miarę prosta i szybka.W końcu na jednym blogu udało mi się znależć konfiturę, której prezentacja na zdjęciach mnie urzekła, a i sam przepis przypadł mi do gustu. Wydrukowałam więc recepturę, zaopatrzyłam się w cytrusy i zaczęłam produkcję konfitury.Oto link stronki, która mnie zainspirowała:http://ciasteczkolandia.blox.pl/2013/04/Konfitura-z-pomaranczy.htmlMoją konfiturę zrobiłam trochę bardziej dżemowatą, z mniejszymi kawałkami ( a właściwie paseczkami) skórki pomarańczowej, zmniejszyłam też ciut, pod upodobanie mojej rodziny ilość cukru.Oto moja wersja konfitury pomarańczowej:SKŁADNIKI:- ponad 1 kg pomarańczy( u mnie było 1,2 kg z czego po obraniu miałam równy 1 kg)- około 1 kg cukru- 400ml wody- 1 cytrynaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Pomarańcze i cytrynę umyć i sparzyć. Cytrynę odłożyć na bok, gdyż będzie potrzebna później.2. Za pomocą skrobaczki do cytrusów zeskrobać wierzchnią, pomarańczową część skórki z wszystkich pomarańczy lub jeśli nie mamy obieraczki delikatnie sciąć ją nożykiem, pilnując by nie było na niej białej warstwy ( jesli jest należy ją ostrożnie wyciąć), a następnie pokroić ją w cienkie paseczki.3. Obrać pomarańcze z pozostałej, niejadalnej białej części skórki, podzielić na cząstki, usunąć pozostałości białej skórki także z owocu ( jest gorzka!). Usunąć również białe błonki między cząstkami, jeśli są twarde.4. Pokroić cząstki na kawałki. ( podobnie jak w oryginale kroiłam na 3 części)5. Zważyć obrane pomarańcze i pocietą na paseczki skórkę.6. Odważyć w osobnym garnku potrzebną ilość cukru ( na 1 kg obranych owoców i skórek użyłam 750g cukru - czyli 75% masy owoców )7. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki pomarańczy z wodą.8. Gotować ok. 20 min.9. Zdjąć z ognia, wsypać cukier, wymieszać, zostawić do ostygnięcia.10. Ze sparzonej wcześniej cyrtyny wycisnąć sok ( polecam kupić cytrynę z cienką skórką, gdyż te są bardziej soczyste).11. Ponownie konfiturę doprowadzić do wrzenia i gotować na malutkim ogienku ok. 1 godz.12. Odstawić i dodać sok z cytryny.13. Calość dokładnie wymieszać.14. Goracą konfiturę przelać do gorących, wyparzonych słoiczków, zamknąć i odstawić do góry dnem, aż przestygną.Smacznego!












