ßßß
Podobne ciastka widziałam kiedyś oglądając Kuchnię+.Nie pamiętam tylko kiedy i kto prowadził program.Przepis zapisałam na jakiejś karteczce i wczoraj wpadła mi w ręce.Moja starsza córeczka chciała upiec ciacha świnki i ciacha serca więc... Upiekłyśmy.Ciacha są pyszne. Kruche i maślane.Surowa masa sprawia małe problemy (jest dość krucha), ale gdy podsypiemy ją mąką ładnie się rozwałkuje. Z wykrawaniem natomiast nie ma najmniejszych kłopotów.Ach, zapomniałabym jeszcze o jednym. W całym domu przepięknie pachnie wanilią.POTRZEBUJESZ:380g mąki125 g drobnego cukru trzcinowego250g masła1 żółtko1łyżka olejku waniliowego1/3łyżeczki soliDrobny cukier trzcinowy do posypania.WYKONANIE:1. Pamiętajcie by wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło rozkręcamy z cukrem. Dodajemy żółtko i olejek.2. Mąkę i sól przesypujemy przez sitko.3. Do masy maślanej dosypujemy mąkę i ugniatamy aż powstanie jednolita masa. Formujemy kulę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki.4. Piec nagrzewamy do 180 stopni.5. Połowę ciasta wyjmujemy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy. Rozwałkowane ciasto posypujemy drobnym cukrem trzcinowym. Wycinamy ulubione kształty. Pieczemy 8-10 minut. Ciastka nie mogą się za bardzo przyrumienić.

Smacznego!Pani M.