Wykonanie
Składniki: ( na 24 sztuki)130g
gorzkiej czekolady,50g
białej czekolady,
czekolada na kanapki typu nutella,24
wiśnie z soku lub kompotu.Przygotowanie:
Gorzką czekoladę podzielić na mniejsze kawałki. Do garnka nalać niewielką ilość
wody i doprowadzić do wrzenia. Na garnek nałożyć naczynie z
gorzką czekoladą ( tak aby dno naczynia nie dotykało
wody) i pozostawić do momentu aż
czekolada się rozpuści. Pędzelkiem nałożyć pierwszą warstwę
czekolady we wgłębienia w formie silikonowej. Na spód nałożyć jej ciut więcej i boki dokładnie wysmarować. Włożyć do lodówki na kilka minut, do momentu aż
czekolada całkowicie zastygnie (nie wkładać do lodówki gdy
czekolada jest jeszcze ciepła). Gdy pierwsza warstwa jest już gotowa nałożyć drugą warstwę i również włożyć do lodówki na kilka minut. Gdy
czekolada jest już twarda nałożyć we wgłębienia nutellę ( tyle by jeszcze
wiśnie się zmieściły), następnie włożyć po jednej
wiśni do każdej praliny ( docinąć ją lekko do środka). Następnie nałożyć górną warstwę
czekolady. Włożyć do lodówki i wyciągnąć gdy praliny będą już twarde. W
między czasie rozpuścić
białą czekoladę ( w ten sam sposób jak gorzką), pozostawić do ostygnięcia. Gdy praliny są już gotowe, wyjąć je z formy silikonowej - powinny ładnie wychodzić. Poobcinać odstające kawałki
czekolady. Do woreczka nałożyć
białą czekoladę, zrobić wykałaczką w nim małą dziurkę i polać nią praliny - wzór dowolny. Pozostawić do zastygnięcia, szybciej będzie gdy się włoży je do lodówki na kilka minut.Smacznego!!!