ßßß Cookit - przepis na Z cyklu weekendowe kucharzenie: Dżem z brzoskwiń

Z cyklu weekendowe kucharzenie: Dżem z brzoskwiń

nazwa

Wykonanie

Pracuję 5 dni w tygodniu w godzinach 9-17, dlatego jak przychodzi weekend mam czas na robienie przetworów, czy przygotowywanie innego obiadu, niż dostojny schabowy...
Dziś z samego rana udaliśmy się z mężem na rynek po świeżą porcję warzyw i owoców.
Pierwsze pod nóż poszły brzoskwinie. W te wakacje robiłam już dżem brzoskwiniowy dwa razy, ale tak wszystkim smakuje, że zostałam "zmuszona" zrobić go po raz trzeci :)
Dżem zawsze robię z kawałkami owoców- nie lubię w dżemach konsystencji musów, gdyż kojarzą mi się z "marmoladami" z młodzieńczych obozów harcerskich.
Składniki:
1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
0,25 szklanki cukru białego
0,25 szklanki cukru trzcinowego demerara
kilka kropel soku z cytryny
Zaczynamy od umycia i osuszenia owoców. Później obieramy brzoskwinie i kroimy na cząstki średniej wielkości bezpośrednio nad garnkiem. Gotujemy brzoskwinie ok. 10 min aż zaczną się rozpadać. Dolewamy sok z cytryny (nie wyciskam cytryny nad garnkiem, aby później nie męczyć się z wyławianiem pestek) i wsypujemy cukier. Dodaję cukier trzcinowy ponieważ nadaje lekko karmelowy smak i piękny delikatnie złotawy kolor.
Po dodaniu cukru nasz dżem zrobi się bardziej rzadki, dlatego teraz należy zmniejszyć ogień i pozwolić na swobodne "pyrkanie" przez ok. 20 min.
Po 20 min. wlewamy nasz dżem do wyparzonych słoiczków, wołamy mężczyznę do ich porządnego zakręcenia i odwracamy do góry dnem.
Po wystudzeniu zajadamy z pomrukiwaniem i potakiwaniem głowy na znak wspaniałego smaku! :)
Smacznego!
Andźka
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-dzem-z.html